Miten saada lisää asukkaita?

Tuttu on turvallinen?

Otsikon kysymys lienee vakioaihe monen kunnanhallituksen ja -valtuuston kokouksessa. Kunnan väestön väheneminen ja ikääntyminen tiedostetaan hyvin. Budjetti pienenee vuodesta toiseen ja kulut kasvavat erityisesti terveydenhuollossa. Tonttien kaavoitus ei auta, kun tontit jäävät käsiin ja EU -hankkeillakin saadaan vain väliaikaisesti rahaa henkilön palkkaamiseen ja paperipino vain kasvaa.

Harvaan asutun alueen erilaiset tuet ovat ehdottoman kannattavia. Niillä annetaan lisäaikaa kunnille, jotta ne voivat itse keksiä omat veto- ja pitovoimatekijänsä. Kunta, joka elää tukien varassa, on mielestäni hullunrohkea. Poliittinen kenttä elää jatkuvassa muutoksessa ja yhdet vaalit voivat syöstä tällaisen kunnan ”isoveljen” kainaloon hyvin helposti. Mielestäni kannattaisi miettiä, miten tukien merkitystä pienennetään rajusti.

Myös lukuisiin erilaisiin kansallisin ja EU:n rahoituksella toteutettuihin hankkeisiin suhtaudun ehdottoman myönteisesti. Jotkut niistä poikivat jopa uusia pysyviä työpaikkoja kuntiin, osa väliaikaisia. Osalla saadaan hetkeksi aktivoitua kylien aktiiveja ja parhaassa tapauksessa tämä kantaa pitkälle. Usein vain hankkeen loppuun. Jos hankkeen tulosten hyödyntäminen jää vapaaehtoistyön varaan, se pääsääntöisesti hautautuu.

Harvaan asuttua aluetta voidaan myös yrittää piristää kaavoituksella. Kaavoitetaan uusia uskomattoman hienolla paikalla olevia tontteja ja kaivetaan mahdollisesti kunnallistekniikka odottamaan innokkaita rakentajia. Usein oletuksena on, että tontit myyvät itse itsensä, kun ne löytyvät kunnan verkkosivuilta. Eivät muuten myy..

Miten lapsiperhe säästää 20.000 euroa?

Lapsiperheille usein pienikin säästö on merkittävä. Miltä kuulostaisi, jos voisit säästää 20.000 euroa tai enemmän lapsesi kasvaessa aikuiseksi? Nyt se on mahdollista, kun muutat Utajärvelle! Jos muutat Utajärvelle perustettavaan GeoHouse Älykylään, voit moninkertaistaa säästön.

Utajärven kunta tarjoaa lapsiperheille kotihoidontuen kuntalisän, maksuttoman varhaiskasvatuksen ja aamu-/iltapäiväkerhotoiminnan, sekä maksuttoman lukion. Jos yksilapsisen perheen lapsi on kotihoidossa 2 vuotta, käy varhaiskasvatuksessa eskariin asti, osallistuu aamu-/iltapäiväkerhotoimintaan kolmannelle luokalle asti ja suorittaa lukion ja ajokortin Utajärvellä, perhe säästää 20.327 euroa.

Lue lisää Utajärven tarjonnasta www.utajarvi.fi

GeoHouse Älykylän asukasvaraus auki

Perspektiivi1
 
Utajärvelle suunnitteilla olevaan GeoHouse Älykylään voi nyt ilmoittautua asukkaaksi. Ilmoittautumisessa kannattaa toimia nopeasti, sillä asuntoja on vain rajallisesti tarjolla. Nopeimmilla on myös parhaat mahdollisuudet valita itselleen mieluinen paikka, sillä paikan valinta tapahtuu varausjärjestyksessä. Runsaasti jo ennakkoon kiinnostusta herättänyt uuden asumisen mallin uskotaan kiinnostavan asukkaita enemmän, kuin alueelle mahtuu asukkaita. Varaa heti itsellesi paikka unelmien yhteisössä rekisteröitymällä palveluun ja tekemällä sen jälkeen varauksen.
 

Älykylä.fi palvelee myös rakentajia ja remontoijia

Monelle rakentaminen on "once in a lifetime" -kokemus ja kilpailutus ensikertalaiselle voi olla aika raastavaa ja työlästä. Haluamme tarjota helpon väylän kilpailuttaa pienempiäkin rakennushankkeita tai niiden osia. Voit kilpailuttaa Älykylä.fi:n kautta vaikka omakotityömaasi osia, ikkunaremontteja tai vaikka pihanrakentamisen. Mihin vain tarvitset palvelua. Säästät aikaa perheellesi tai harrastuksiin, sekä pääset paljon vähemmällä vaivalla edulliseen lopputulokseen!