Mynämäki

Päivitetty 10.6.2021

  • 50 asukkaan asuinalue
  • Kylätalo
  • Oma energian tuotanto, jakelu ja varastointi
  • Yhteiskäyttöauto
  • Resurssiviisaat ratkaisut

Mynämäki, puuttuu vain melu ja pöly

Mynämäellä yhdistyy maaseutumaisuus ja hyvät palvelut. Mynämäki on turvallinen, luonnonläheinen ja aktiivisten kyläyhteisöjen maaseutukunta Varsinais-Suomessa. Kunta on yksi ensimmäisistä HINKU -kunnista ja hiilineutraaliustavoitteet näkyvätkin kunnassa monella tavalla. Siten onkin luontevaa, että kuntaan nousee myös Älykylä®. Mynämäki sijaitsee vain puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta. Ajomatka taittuu sujuvasti lähes keskustaan yltävää moottoritietä pitkin. Kuntaan tavoitellaan myös henkilöjunayhteyttä. Asema tulisi sijaitsemaan vain parin kilometrin päässä Älykylästä.

Mynämäeltä voi löytää hiljaisuutta ja rauhaa vastapainoksi maailman hektiseen menoon. Mynämäki on esimerkiksi yksi Suomen tunnetuimpia lintukohteita ja alueella on paljon luontopolkuja. Älykylästä on vain lyhyt kävelymatka Mynäjoelle. Merenrantakuntana veneilijöillekin löytyy satama, josta voi lähteä merelliselle seikkailulle turvallisesti. Peruspalvelut toimivat hyvin ja alueelta löytyy erilaisia kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksia runsaasti. Kunnasta löytyy muun muassa uimahalli, frisbeegolf -rata, monitoimihalli ja erinomaiset maastopyöräilyreitit. Hevosista tykkääville löytyy ratsastusmahdollisuudet. Turku täydentää tarjontaa monipuolisesti.

Lisätietoja Mynämäestä löydät täältä.

Nyt voit kokeilla Mynämäellä asumista kesän ajan. Varaa itsellesi kesäpaikka täältä.

Gadolin Älykylään oma talomallisto

Mynämäen Älykylän suunnittelu on edennyt talojen kilpailutusvaiheeseen. Ensimmäisellä kilpailutuskierroksella emme saaneet meitä tyydyttävää tarjousta, joten valmistelemme uutta kilpailutusta. Kilpailutuksen valmistelussa ensimmäinen askel on talomalliston luominen. Kati Juola-Alanne Arkkitehtitoimisto KJ-A:sta on valmistellut mallistoa yhteistyössa Nomadin kanssa. Viimeistelyä vailla olevassa mallistossa on neljä eri kokovaihtoehtoa (SSX tulossa). Lisätietoja talomallistosta Model-X pilotoidaan Gadolin Älykylässä®

Seuraavassa vaiheessa aloitetaan energiaratkaisujen suunnittelu ja pian tullaan myös kilpailuttamaan materiaalitoimitukset ja rakentaminen.


Lämmön kausivarastoinnilla lämmityskulut nollaan?

Älykylään suunnitellaan ja rakennetaan alueellinen matalalämpöverkko, jonka avulla saadaan energian käyttö optimoitua aluetasolla. Matalalämpöverkko mahdollistaa myös aurinkolämmön kausivarastoinnin maaperään. Alue rakentuu alueelle, jossa on savea jopa kymmeniä metrejä. Suunnitteluvaiheessa selvitetään, millä lailla savipohjaa voidaan kustannustehokkaimmin hyödyntää lämmön kausivarastoinnissa. Energiapaalujen käyttö talojen perustuksissa on yksi vaihtoehto, mutta myös muita vaihtoehtoja selvitetään. Toiveena on, että aurinkolämpöä voidaan varastoida riittävästi maaperään koko talven tarpeisiin, jolloin lämmityskustannukset rakentamisen jälkeen olisi lähellä nollaa. Samalla asumisen hiilijalanjälki koko elinkaaren aikana olisi erittäin pieni.
Hiilipäästöjen laskennassa käytetään NollaE Oy:n kehittämää sovellusta, jossa tekoälyn avulla voidaan simuloida ja optimoida eri muuttujien vaikutusta energiantarpeeseen ja hiilijalanjälkeen, sekä kustannuksiin. Koko energiaratkaisun suunnittelusta vastaa Holda Energy Solutions, joka toimittaa aurinkoenergiaratkaisuja ja muita puhtaan energian ratkaisuja koteihin ja toimitiloihin.

Gadolinissa rakennukset toteutetaan älykoteina. Älyteknologian avulla saadaan minimoitua rakennusten energian kulutusta, jolloin voidaan säästää energiainvestoinneissa. Älykäs kodintekniikka tekee myös asumisesta laadukkaampaa ja pitää huolen talon terveydestä asumisen aikana. Tämä helpottaa myös asukkaan elämää, kun ei itse tarvitse tehdä säätöjä tai seurata niin tarkasti talon tilaa.
Gadolin Älykylän arvioidaan olevan rakennusvaiheessa keväällä 2022.

Paikallisia yrityksiä tuetaan

Järjestämme 12.5.2021 klo 8-9.30 paikallisille yrittäjille tilaisuuden tulla esittelemään omaa toimintaansa. Ilmoittautumiset tilaisuuteen tämän linkin kautta. Pyrimme huomioimaan paikalliset yritykset rakennusvaiheessa ja käyttöönoton jälkeen, jotta Älykylä® hyödyttäisi paikallistaloutta mahdollisimman hyvin.

Jos haluat pysyä ajan tasalla Älykylä -hankkeiden etenemisestä, jätä tietosi Yhtyedenottopyyntö -lomakkeella ja anna hyväksyntä tiedotteidemme lähettämiselle.

Hankerahoitusta Ympäristöministeriöltä

Hartiat levenevät ja yhteistyö tiivistyy. ASV Arctic Smart Village Oy solmi aiesopimuksen yhteisyrityksen perustamisesta yhdessä Vastuu Group Oy, Platform of Trust, Holda Energy Solutions Oy, nollaE, SustainaBuild Oy, Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy ja VuokraNet kanssa, jotta voimme vahvemmin edistää kestävän asumisen kehittämistä Suomessa ja ulkomailla. Konsortiomme ensimmäisiä yhteisiä projekteja on Mynämäen Gadolin Älykylä. Yhteinen taipaleemme alkaa huikeissa tunnelmissa, sillä Ympäristöministeriö myönsi avustuksen konsortiomme 200.000 euron GADOLIN - puutaloalueiden uusi aika hankkeelle Puurakentamisen ohjelman Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelmasta. Avustuksen osuus on 80.000 €. Hankkeen vetovastuu on Arctic Smart Village Oy:llä. Hankkeen tulokset ja hankkeen kanssa samanaikaisesti kehitettävät ratkaisut pilotoidaan hankkeen jälkeen Mynämäelle perustettavassa Gadolin Älykylässä.

 

Gadolin -nimi saatiin Mynämäellä järjestetyn nimikilpailun tuloksena. Nimellä on historiallinen tausta, joka linkittyy paikalliseen kulttuuriin. Kuvaapa se myös uuden löytämistä.

Johan Gadolin (5.6.1760 Turku – 15.8.1852 Mynämäki) oli suomalainen kemisti, fyysikko ja mineralogi. Gadolin löysi alkuaine yttriumin vuonna 1794, ja laajemmin hänen työnsä johti harvinaisten maa¬metallien eli lantanoidien löytämiseen. Hän oli Suomen toinen kemian professori, ja häntä pidetään Suomen kemiantutkimuksen isänä. Gadolin vaikutti myös suomalaiseen teollisuuteen; hän oli mukana Suomen Talousseuran perustamisessa sekä toimi aktiivisesti seurassa. Seurassa Gadolin esitti muun muassa käsityö- ja manufaktuurikoulujen perustamista Suomeen. Tämä oli ensi askel teknisen opetuksen aloittamiseksi Suomessa. (Wikipedia)

Gadolinin elämäntyön kunniaksi on pystytetty muistokivi Mynämäen kirkon viereiseen puistoon. Kivi on peräisin Ytterbyn kaivoksesta.


Tulosta