Mynämäki

Päivitetty 4.3.2021

Mynämäen Älykylän suunnittelu on edennyt talojen kilpailutusvaiheeseen. Talomallien valinnassa kiinnitetään erityishuomio ekologisuuteen ja hiilijalanjälkeen. Tavoitteena on tehdä täysin hiilineutraali asuinalue, jossa tarjouksia vertaillaan hinnan lisäksi sekä rakenteisiin varastoituvan hiilen määrän, että energiatehokkuuden perusteella. Rakennettavien talojen vesikatto tehdään aurinkopaneeleista, aurinkokeräimistä tai niiden hybridiratkaisuista. Hankkeessa on tarkoitus myös tehdä hiilijalanjälki- ja energiavertailuja muiden rakennusmateriaalien osalta, jotta saadaan parempaa tietoa alueellisen energiaratkaisun ekologisuudesta rakentamisen kehittämiseksi koko maassa.


Lämmön kausivarastoinnilla lämmityskulut nollaan?

Älykylään suunnitellaan ja rakennetaan alueellinen matalalämpöverkko, jonka avulla saadaan energian käyttö optimoitua aluetasolla. Matalalämpöverkko mahdollistaa myös aurinkolämmön kausivarastoinnin maaperään. Alue rakentuu alueelle, jossa on savea jopa kymmeniä metrejä. Suunnitteluvaiheessa selvitetään, millä lailla savipohjaa voidaan kustannustehokkaimmin hyödyntää lämmön kausivarastoinnissa. Energiapaalujen käyttö talojen perustuksissa on yksi vaihtoehto, mutta myös muita vaihtoehtoja selvitetään. Toiveena on, että aurinkolämpöä voidaan varastoida riittävästi maaperään koko talven tarpeisiin, jolloin lämmityskustannukset rakentamisen jälkeen olisi lähellä nollaa. Samalla asumisen hiilijalanjälki koko elinkaaren aikana olisi erittäin pieni.
Hiilipäästöjen laskennassa käytetään NollaE Oy:n kehittämää sovellusta, jossa tekoälyn avulla voidaan simuloida ja optimoida eri muuttujien vaikutusta energiantarpeeseen ja hiilijalanjälkeen, sekä kustannuksiin. Koko energiaratkaisun suunnittelusta vastaa Holda Energy Solutions, joka toimittaa aurinkoenergiaratkaisuja ja muita puhtaan energian ratkaisuja koteihin ja toimitiloihin.


Älyteknologialla kulutus pieneksi

Gadolinissa rakennukset toteutetaan älykoteina. Älyteknologian avulla saadaan minimoitua rakennusten energian kulutusta, jolloin voidaan säästää energiainvestoinneissa. Älykäs kodintekniikka tekee myös asumisesta laadukkaampaa ja pitää huolen talon terveydestä asumisen aikana. Tämä helpottaa myös asukkaan elämää, kun ei itse tarvitse tehdä säätöjä tai seurata niin tarkasti talon tilaa.
Gadolin Älykylän arvioidaan olevan rakennusvaiheessa keväällä 2022.

Jos haluat pysyä ajan tasalla Älykylä -hankkeiden etenemisestä, jätä tietosi Yhtyedenottopyyntö -lomakkeella ja anna hyväksyntä tiedotteidemme lähettämiselle.


Tulosta