Model-X pilotoidaan Gadolin Älykylässä®

 

Modernien ja kestävän kehityksen mukaisten asuinalueiden kehittäminen on synnyttänyt uuden talomalliston. Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy:n ja NOMAD:n yhteistyönä syntynyt Mynämäen Gadolin Älykylässä pilotoitava talomallisto kulkee työnimellä Model-X.

Suunnittelun yhteistyön tavoitteena on ollut suunnitella rakennuksia, jotka optimaalisesti ovat turvallisia niin meille ihmisille kuin ympäristöllemmekin estetiikasta tinkimättä. ”Ympäristömme on oltava ekologisesta, kaunista ja empaattista, jotta se olisi kestävää käyttää sekä elää”, tiivistää Kati Juola-Alanen Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy:stä.

ASV Arctic Smart Village Oy:n talosuunnitelmissa on yhteensovitettu laajasti rakentamisen eri alueet; suunnitelman loogisuus ja toimivuus, luonnonmateriaalien käyttö, energia ratkaisut ja suunnitelman joustavuus sekä järkevä toteuttaminen.  Rakentamiseen ja käyttöön liittyvät osa-alueet on huomioitu ja synkronoitu toimimaan kokonaisuutena heti suunnittelun alkumetreiltä lähtien.
Kati sanoo, että koskaan yksi ratkaisu ei voi olla toimiva erilaisilla rakennuspaikoilla tai erilaisiin asukkaiden erityistarpeisiin. Siksi suunnitelmassa on jätettävä varaa muutoksille.

Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy:n ja NOMAD:n yhteistyö on kehittämässä talomallistoa, joka tähtää edellä mainituin tavoittein korkeatasoiseen esteettisesti monimuotoiseen ympäristöön. Suunnittelu on nyt sillä tasolla, että ensi viikolla yhteistyö Holda Oy:n ja Nollae Oy:n kanssa energia ja LVI-ratkaisuiden optimointiin ja huomioimiseen voidaan aloittaa. Samalla mietitään muun energiaratkaisujen ja älyteknologian integroiminen rakennuksiin ja Gadolin Älykylään Mynämäellä.

Prosessi on tekijöilleen inspiroiva. Työn tavoitteet ovat laajat ja lopputulos suunnittelijoillekin, vielä jotakin mikä ei ole täysin selvä. Tässä epävarmuuden tilassa piilee mahdollisuus luoda jotakin uudenlaista meidän asuinympäristöömme.

Modulaarisuuden kautta pyritään hillitsemään rakentamisen kustannuksia. Rakenneratkaisuissa mietitään järkevää toteutusta. Tarkoitus on tehdä laadukasta tarkassa kustannusraamissa.
 
Tilallisesti suunnittelu alkoi modulaarisesta ajattelusta niin, että pieni 1-2 henkilön asunto olisi laajennettavissa kolmen makuuhuoneen asunnoksi. Tämä asuntopohja olisi mahdollista toteuttaa sekä yksi-, että kaksikerrosratkaisuna. Tasamaalle rakentaessa kaksikerrosratkaisussa portaat johtavat sisääntulokerroksesta yläkertaan, ja rinneratkaisussa sisääntulokerroksesta alakertaan. Kaksikerrosratkaisussa asuu isompikin perhe.

Nomadin perustaja sekä johtavan suunnittelija Nina Manchorovan on kerännyt runsaasti kokemusta työskennellessään erilaisissa projekteissa ympäri Eurooppaa ja on innoissaan yhteistyöstä KJ-A Oy Arkkitehtien kanssa sellaisen mallin luomiseksi, joka ilmentää puurakentamisen innovaatioilla tasapainoista ja miellyttävää modernia arkkitehtuuria asumisen tarpeiseen. Työnimellä Model X kulkevassa mallistossa otettiin käyttöön modulaarisuuden periaatteet täydentämään ekologisia tavoitteita. Eri kokoisissa malleissaan se soveltuu täydellisesti mihin tahansa maastoon (tasainen tai kalteva) sekä mihin tahansa sovellukseen (omakotitalo tai rivitalo).
Kati Juola-Alanen Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy:stä on koko uransa keskittynyt ekologiseen arkkitehtuuriin. Arkkitehtivanhemmiltaan ja mm.  teräsrakentamisen kanssa työskennellessään, Kati oppi mihin kaikkeen rakennusteknologia pystyy ja miten merkittäviä suunnittelijan ratkaisut ovat ympäristöömme kaiken kaikkiaan. Hänen oman uransa aikana Kati on keskittynyt luonnonmateriaalien käyttöön niin, että ne soveltuvat nykyrakentamisen tarpeisiin. Ratkaisut ja suunnitteleminen on sisällöltään merkittäviä, kun keskittyy olennaiseen. Kun karsii rakentamisen tuotteista pois myrkylliset aineet ja muovit, jäljelle jää hyvin vähän vaihtoehtoja. Näistä vaihtoehdoista on löydettävä tai kehitettävä tapa toimia niin, että ASV:n rakennukset ja Model X on mahdollista toteuttaa terveellisesti ja kestävästi, niin että asuntoon sijoitettu omaisuus pysyy turvassa.

Lisätiedot:
Kati Juola-Alanen, toimitusjohtaja     Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., +358 40 416 4842
Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy
Tulosta