Puurakentamisen kehittämisohjelma puuttuu useimmista kunnista

 

Kirjoittaja: Juri Laurila

Puurakentaminen on ollut viimeisten vuosien aikana paljon otsikoissa. Keskustelua on kiihdyttänyt IPCC:n raportit ilmastonmuutoksesta. ASV Arctic Smart Village Oy toteutti osana ympäristöministeriön rahoittamaa Gadolin -puutaloalueiden uusi aika -hanketta kyselytutkimuksen, jolla selvitettiin puurakentamisen edistämistä kunnissa ja kuntien elinvoimaisuustekijöitä. Vastausten perusteella useimmilta kunnilta puurakentamisen kehittämisohjelma tai vastaava puuttuu kokonaan.

Kriisit pakottavat uudistumaan

 

KUTSU

Viimeiset vuodet olemme saaneet lukea ilmastokriisistä, joka tulee koettelemaan koko maailman kykyä mukautua. Siihen liittyy myös maailman monimuotoisuutta pienentävä kuudes sukupuuttoaalto, eli luontokato. Elinympäristöt muuttuvat ja lajit menettävät elinmahdollisuutensa tai häviävät lajien välisessä kilpailussa paremmin pärjääville. Ympäristökriisiin liittyy myös ympäristön muokkaaminen ja ympäristömyrkyt. Metsäkatoa aiheuttaa Suomessa rakentaminen, mutta maailmalla esimerkiksi sademetsiä raivataan pelloiksi kovaa vauhtia. Juuri kun kuvittelimme pääsevämme eroon Korona -pandemiasta, Putin käynnisti mielivaltaisen sodan Euroopan rajalla, joka toi aivan uudet huolet ihmisten mieliin. Turvallisuuden tunne pyyhittiin yhdessä yössä, kun sodan uhka tuli konkreettisesti myös Suomen osaksi. Väkivaltarikokset lisääntyvät ja maailmalla

Model-X pilotoidaan Gadolin Älykylässä®

 

Modernien ja kestävän kehityksen mukaisten asuinalueiden kehittäminen on synnyttänyt uuden talomalliston. Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy:n ja NOMAD:n yhteistyönä syntynyt Mynämäen Gadolin Älykylässä pilotoitava talomallisto kulkee työnimellä Model-X.

ASUMINEN 2021: Maalla asuminen kiinnostaa suomalaisia

Luonnon läheisyys ja palvelut tärkeimpiä

Asuminen 2021 -kyselyllä selvitettiin suomalaisten mielipiteitä asumiseen liittyen. Tärkeimmiksi kestävän asumisen kehittämisen kohteiksi vastaajat kertoivat luonnonläheisyyden ja lähialueen palvelut. Palveluista ruokakauppa, päiväkoti ja peruskoulu nousivat muiden yli. ASV Arctic Smart Village toteutti selvityksen kevään ja kesän aikana.

Koronan jälkeen tilastot ovat eläneet myllerryksessä, kun aiemmin kiveen kirjoitetut asiat ovat murentuneet. Maaseutukunnat ovat saaneet muuttovoittoa ja jopa Helsingistä tulikin muuttotappiokunta.

Tilaisuus

Älä missaa tilaisuuttasi

Jokaisen yrityksen elinkaaressa on vaiheita, jotka määrittelevät kehityksen suuntaa ja nopeutta. ASV Arctic Smart Village Oy:n vuosi 2021 on ollut näiden molempien osalta merkittävän kehityksen aikaa. Alkuvuodesta asti olemme tehneet vimmatusti kehitystyötä seitsemän muun yrityksen kanssa. Tuloksena on saatu kehitettyä Älykylä® -konseptin rinnalle uusi Älykortteli™ -konsepti ja molemmat aluerakentamisen konseptit ovat lisäksi kehittyneet valtavasti. Juuri näinä päivinä saamme Mynämäen Gadolin Älykylän talomallit valmiiksi Arkkitehtitoimisto KJ-A Oy:n toimesta ja seuraavaksi niihin aletaan integroimaan tekoälyn avulla optimoituja energiaratkaisuja nollaE Oy:n ja Holda Energy Solutions Oy:n avulla.