Järkeen käyvää suunnittelua!

Suomessa on perinteisesti pääasiassa asuttu omassa omistusasunnossa tai vuokralla. Niiden välimuotona on tarjottu asumisoikeusasumista. Teimme yksinkertaista pohdintaa ja totesimme, että perinteisen vuokra-asumisen sijasta ihmisille pitäisi olla tarjolla mahdollisuus päästä uuteen kotiin omistusasumista pienemmällä kynnyksellä, ilman henkilökohtaista asuntolainaa ja omakustannushintaisesti. Tämä ei voi toteutua, mikäli koti on jonkun toisen omistama. Onneksi ARA:ssa asia oli jo ratkaistu osuuskuntamallilla.

Jatkoimme pohdintaa ja totesimme, että markkinatalouden suuntaus, jossa ihmisten jokapäiväiset tarpeet täyttää yhä isommat yritykset, vie asukkailta vaikutusmahdollisuudet omaan asumiseen ja siitä maksettavaan hintaan. Oli siis käännettävä markkinatalous asukkaan hyväksi. Jos jonkun yrityksen kannattaa investoida jonkin asian tuottamiseen, on syytä pohtia voisiko olla kannattavaa tuottaa tuo asia itse. Kun perustarpeet tuotetaankin asukkaiden omistaman yrityksen toimesta, ne saadaan omakustannehintaisesti käyttöön ja vieläpä mahdollisuus tehdä voittoa myymällä ylimääräistä tuotantoa markkinoille. Jokainen voi pohtia esimerkiksi sähkön hintaa. Sähkölaskussa on sähkön hinta, sähkön perusmaksu, siirtomaksu, siirron perusmaksu, sähkövero, ALV (myös verosta), huoltovarmuusmaksua ja vieläpä käsittelykulu. Kuluttaja voi kilpailuttaa sähkön, mutta kaikki muu tulee annettuna. Mutta kun sähkö tuotetaan ja jaetaan itse, voit unohtaa nuo kaikki. Toki investointi pitää maksaa, mutta takaisinmaksuajat ovat huomattavan lyhyitä. Vastaavilla keskittämisratkaisuilla voidaan vähentää myös kuluttamista ilman että tarvitsee luopua mistään, mutta pienemmällä kustannuksella voi saada laadukkaampia hyödykkeitä kaikkien käyttöön. Myös huolto ja ylläpito toimii, kun sekin on keskitetty. Vastaavaa ajatusmallia käytetään monessa asiassa.

Yhteisöllisyys on tutkitustikin asumisen laatua parantava asia. Emme kuitenkaan halunneet tehdä siitä pakkoa, sillä monet meistä suomalaisista viihtyvät hyvin itsensä kanssa. Siksi lähestymme yhteisöllisyyttä vapaaehtoisuuden kautta. Ratkaisumme tarjoavat mahdollisuuden rikkaaseen sosiaaliseen kanssakäymiseen naapureiden kanssa, mutta yhtä lailla asumisesta voi nauttia, kuin missä tahansa asuinmuodossa. Silloinkin saa taloudelliset hyödyt ja vapauden itselleen.

Suomalaiset ovat juurtuneet ajatukseen, että omistusasuminen on tapa kartuttaa omaisuutta. Näinhän se onkin. Vuokra-asumisen osalta taas on selvää, että asunnon omistaja kartuttaa omaa omaisuuttaan, eikä lähtiessä vuokria palauteta vuokravakuutta lukuun ottamatta. Osuuskuntamallissamme asumisesta maksetaan vuokraa, jota ei palauteta. Maksettu osuusmaksu palautetaan lähtiessä indeksikorotuksella korotettuna, mikäli asukas haluaa osuuskunnan lunastavan osuuden. Asukkaalla on kuitenkin myös mahdollisuus myydä osuus vapailla markkinoilla. Osuuden reaaliarvohan kasvaa osuuskunnan lainojen pienentyessä ja taseen vahvistuessa, joten siitä voi saada ihan kelvollisen hinnan. Eli omaisuus voi karttua myös vuokralla asuessa..

Osuuskuntamalli tai ryhmärakennuttaminen ei ole ainoa tapa rakentaa uusia asuinalueita. Tarjoamme palveluitamme myös sijoittajille ja investoreille, jotka haluavat tuottaa laadukasta ja kestävää asumista!

Tässä vähän maistiaisia. Jos kiinnostuit, voit jo laittaa sähköpostia Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. -osoitteeseen ja kertoa olevasi kiinnostunut asumisesta Älykylissä tai Älykortteleissa. Vaikkapa Mynämäellä..


Tulosta